marți, martie 24, 2009

Vii mai tarziu sa stam pe intuneric ?

Nu. Nu e vorba aici de eternii emo. E vorba despre initiativa "Earth Hour 2009", o initiativa care pe mine ma amuza pana la cer si inapoi.
In general, imi plac oamenii cu idei din astea nastrusnice, atat timp cat ele, insa, raman la un nivel local, sunt amuzante si atat. Sau din contra, au o amploare atat de mare, incat au un adevarat impact asupra omenirii. Aceasta "ora a pamantului" nu va avea insa nici un impact.
In primul rand, sa vedem pe cine vizeaza: vizeaza omul de rand. Omul de rand stinge lumina o ora, dar in rest lasa messul deschis 24/24 sa descarce filme mokka de pe net. Omul de rand stinge lumina o ora, dar a doua zi cand vine de la scoala/ munca, aprinde TV'u in bucatarie, living, dormitor etc si il lasa asa pana seara tarziu. Omul de rand stinge lumina o ora, dar dimineata cand pleaca la munca, merge tot cu masina aia veche de cativa ani, care polueaza de numa, cum zic ardelenii. :)
Sa zicem ca sunt implicate si vedete din lumea muzicii sau a sportului, asadar oameni cu bani. Oamenii cu bani sunt cei mai simpatici, stingand lumina timp de o ora, in vilele lor cu enshpe mii de camere, enshpe mii de becuri, candelabre, spoturi si alte nebunii din astea.
Poluarea probabil ca exista si este o problema reala, dar stingand lumina timp de o ora, nu se va rezolva absolut nimic. Bun, optimistii, idealistii, hipiotii samd, imi vor spune ca este un gest simbolic si ca macar atat pot face. Cred ca e libertatea lor sa stea pe intuneric o ora, dar este si libertatea mea sa fac misto de ei pe tema asta. :D
Cum zicea profu' de mate azi, societatea in care traim este bolnava, si nimeni nu mai da doi bani pe astfel de gesturi si initiative. Pentru simplu fapt ca sunt infantile. Aceiasi hipioti imi vor spune ca sunt egoista si nu ma gandesc la "copiii copiilor mei". Urasc expresia asta. Nu ma gandesc nici la copiii mei, dapai la nepoti. Si nu sunt singura. De fapt, nimeni nu se gandeste. Ne doare in cur daca aia vor sta in igluuri, sub apa, sau se vor topi de cald si vor manca banane flambate. Atata timp cat asta nu se intampla in cursul vietii noastre, evident. Ooo.. vai, ce am zis! Am zis adevarul, asa ca gimme a break.

Abia astept pe 29 martie de la 8 la 9, sa vad care e pe net si care nu. :)))

En fin, mult succes in proiectul vostru. Poate pe viitor propuneti si o ora, in care sa stam toti cu periutele de dinti in gura, incercand astfel desigur, sa salvam lumea de carii. Viata nu e roz...


Separat de acest subiect, va las si o melodie fortie frumosǎ [a se citi cu accent ardelenesc :D]:

15 comentarii:

Anonim spunea...

desi banuiesc ca e inutil sa mai zic ceva :), numa zic ca nu-i doar simbolic si ca da, la nivel global normaal ca o sa fie superficial, dar nu-i vb de o ora. de-aia iti dau aia resurse si te directioneaza spre alte site-uri care-ti explica za next steps. (era musai sa zic ceva, ca m-am simtit)


da'-mi place ca te 'ardelenizezi'. fortie frumoasa e m mult de accent moldovenesc buna, n-am auzit pe nimeni p-aci vb ashe.

Kr!s spunea...

Fly, in capul meu suna ardeleneste! stiu io ce stiu :D

CoajaDeCopac spunea...

Exactly my opinion. Mi-a placut si chestia cu "banane flambate". Foarte inspirata. In curand o sa devii uberblogger. :))

Pax. Laude multe.

CoajaDeCopac spunea...

Btw, ca asa ma apuca pe mine ideile, dupa ce scuip ceva... Mai misto e varianta Cypress Hill. :D

Pax.

Kr!s spunea...

Daca ma gandesc mai bine,poate ca ala e accent banatean :-?

Anonim spunea...

Ma gandeam si eu sa comentez pe tema, dar mi s-a parut mult prea penibil. In principiu e o chestie draguta, glossy daca vrei, dar doar atat. Intre timp, aia din Africa mor de sete si Patriciu se umple de bani.

Anonim spunea...

am inteles ca initiativa cu earth hour a pornit in Seattle, unde 60% din populatia adulta a respectat ora respectiva. o majoritate deci!

idee e ca in viitor, dupa ce se mai popularizeaza ideea, s-ar putea implementa ora pamantului o data pe saptamana de exemplu. ceea ce ar fi o economie semnificativa de resurse!

in localul in care eram eu de earth hour s-au stins toate luminile si am stat o ora al lumina lumanarii. ecologic si f tare de altfel :P

si legat de ce zicea Wikilife : da, copiii mor in Africa dar oricum nu faci nici tu nici eu nimic pt asta. deci macar sa facem pt ce putem :)

Anonim spunea...

p.s. fortie fain zic maramuresenii. si ii faiiin sa zica asa :D:D:D

CoajaDeCopac spunea...

@ aproapealb: Te inseli amarnic. Maine te poti duce-n Congo sa hranesti un copil din Africa. Deci poti sa faci asta. Chestia e ca e prea mare efortul pentru noi. De ce sa ne sacrificam noi viata ca sa traiasca altu', nu? Eh, si chestia cu Earth Hour e o ipocrizie sa putem zice ca am facut ceva. Chiar daca de fapt nu credem si ni se fixeaza ideea ca ar putea ajuta. Nu, nu ajuta. Insa da, e misto la lumina lumanarilor :D

Anonim spunea...

@ coaja de copac, maine pot merge in congo sa hranesc un copil, dar la fel de bine pot merge si pe strada mea sa hranesc un copil.
de ce e mai valoros un copil din africa decat un copil din Romania?
pam pam :)

si ba da, chestia cu Earh Hour are un efect cu atat mai mare cu cat are mai multi adepti... adica daca TOTI ar respecta-o o ora-doua pe saptamana ar fi f tare.

"Numărul de ani pentru care se consideră că mai există posibilităţi de exploatare (în cele mai optimiste estimări) (Oil & Gas Journal, World Oil)

Petrol: 1.277.702/77/365= 32 de ani
Gaz: 1.239.000/47/365= 72 de ani
Cărbune: 4.786.000/52/365= 252 de ani. "
(daca tot vine vorba)

CoajaDeCopac spunea...

@ aproapealb: Sper c-ai prins esenta, nu era vorba de Congo neaparat :))

Anonim spunea...

@coaja de copac.
nu am prns-o deloc :) de ce sa nu hrnaim copilu strazii si sa stam o ora pe intuneric?

Kr!s spunea...

Ideea era ca daca s-ar dori asta, s-ar putea face ceva si pentru cei din Africa. Adica sa fim seriosi, omenirea zice ca a ajuns pe Luna, si nu le poate duce alora niste orez? Doar ptr asta sunt sute de organizatii si asociatii care primesc fonduri si ei ce fac cu banii? Fac un site unde ne zic sa stam cu lumina stinsa? :-/

Anonim spunea...

Ei fac un site unde ne zic sa stam cu lumina stinsa si noi bloguri pe care zicem sa nu o stingem :)))

Unii duc orez in Africa, altii sting becul. Hai sa facem si noi ceva. Any ideas? :)

Anonim spunea...

Hai sa ducem becuri in Africa si sa aprindem orez in casa, diseara, intre 20 si 21 zero zero.